Bio Building, The Natural History Museum – Tupper Lake, NY


Phinney Design Group applied its expertise in ecologically sensitive design to the Natural History Museum’s Bio Building, a support building that houses the maintenance fleet, environmentalist’s offices and quarantine areas. In keeping with the holistic approach to the museum program, the Bio Building was designed to take advantage of the surrounding environs in its overall design and placement. Photovoltaic panels turn sunlight into electrical energy, green roof materials buffer rainwater runoff and replace displaced habitat, natural materials from local sources were used to frame and finish the structure. Low and no VOC materials create the interior environment and highly efficient energy delivery systems minimize the building’s carbon footprint. As a signature example in sustainable design in the Adirondacks, the museum highlights the aspects of the building in its educational programming.

Green Roof Photos Courtesy of Apex Green Roofs: www.apexgreenroofs.com